Τι συμβαίνει στις Προμήθειες ;

Η οικονομική δραστηριότητα αποκαθίσταται στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού στις περισσότερες χώρες είναι υψηλά και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ωστόσο οι αλυσίδες εφοδιασμού αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση, οι προσδοκίες των πελατών αλλάζουν και οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών εκτοξεύονται. 

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και ποιες είναι οι προβλέψεις; 

 

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στις μεταφορές. Τα φορτία εξακολουθούν να καθυστερούν στα λιμάνια και η μεταφορική ικανότητα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη με αποτέλεσμα δυσκολίες στην ανανέωση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης.

Οι τιμές στα οικοδομικά υλικά όπως ο χάλυβας και η ξυλεία έχουν αυξηθεί σημαντικά, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις λόγω των προβλημάτων στις μεταφορές σε συνδυασμό με την αύξηση των νέων κατασκευών και ανακατασκευών κατοικιών. Παράλληλα ανθεί η κατασκευή μεγάλων κτιρίων και αποθηκών λόγω της αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Έχει αυξηθεί η ζήτηση για ημιαγωγούς λόγω της επικρατούσας τάσης για γενικευμένη αυτοματοποίηση, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών συσκευών και του βιομηχανικού εξοπλισμού. Οι χρόνοι παράδοσης ημιαγωγών από μερικές εβδομάδες τώρα ανέρχονται σε αρκετούς μήνες, λόγω των διακοπών λειτουργίας και της περιορισμένης παραγωγικής δυνατότητας. Η έλλειψη ημιαγωγών προκαλεί και την έλλειψη προϊόντων ιδιαίτερα στη αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ζήτηση για γεωργικά προϊόντα είναι επίσης αυξημένη και προκαλεί την άνοδο των τιμών σε αγαθά όπως βενζίνη, ντίζελ, αργό πετρέλαιο, χαλκό, καλαμπόκι, καφέ και άλλα. Αποτέλεσμα, οι παρασκευαστές τροφίμων να αντιμετωπίζουν ελλείψεις και αυξήσεις τιμών.

Όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ζήτηση για εργασία αυξάνεται, αλλά πολλές θέσεις εργασίας παραμένουν κενές λόγω έλλειψης ικανών στελεχών.

 

Τι πιστεύουν οι ειδικοί για το μέλλον;

 

  • Τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν.
  • Οι χρόνοι παράδοσης για τα βασικά προϊόντα θα παραμείνουν μεγάλοι για το υπόλοιπο του έτους.
  • Οι τιμές θα σταθεροποιηθούν αλλά δεν θα μειωθούν.
  • Η προσφορά και η ζήτηση δεν θα ισορροπήσουν έως ότου αποκατασταθούν οι ελλείψεις στο σύνολο του εργατικού δυναμικού.

 

Πηγή : Assessing the Current State of Supply Chain Shortages, a new CAPS report.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

There are no up-coming events