Career Paths στο Supply Chain Management

Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις προοπτικές και τις πιθανές επαγγελματικές διαδρομές που μπορεί να έχει κάποιος μέσα από τα Operations και το Supply Management. Τα στελέχη που απασχολούνται σε αυτές τις λειτουργίες εξειδικεύονται στην παραγωγή και στην διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, δραστηριότητες που είναι ζωτικές για την επιτυχία και την επιβίωση ενός οργανισμού.

Chief Operations Officer

 

Μέχρι πρότινος, ό ανώτερος στόχος μιας καρίερας στο Supply Chain Management θα ήταν να γίνει κάποιος Chief Operating Officer (COO) σε μια εταιρεία. Την τελευταία πενταετία βλέπουμε συστηματικά COOs να προάγονται σε CEOs με πιο λαμπερά παραδείγματα τους Jamie Dimon της J.P.Morgan Chase και τους Tim Cook της Αpple. Eπιπλέον από τη θέση του COO έχουν περάσει ο James Gorman της Morgan Stanley και o Vikram Pandit της Citigroup. Ας δούμε τα προφίλ και τις ευθύνες μερικών ενεργών και τέως COOs:

 

Berg DavidDavid Berg, Best Buy International: κατευθύνει τις προσπάθειες βελτίωσης της αποδοτικότητας των operations των best buy στον Καναδά και την Κίνα και είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές και ηγείται των διεθνών εξαγορών και συγχωνεύσεων και των εργασιών μετάσυγχωνευτικών ενοποιήσεων. Στις 8 Ιουλίου 2010 ανέλαβε COO της GNC.

 

melin-elias

Melvin Elias, The Coffee Bean: Υπεύθυνος για τις λειτουργίες πωλήσεων λιανικής, παραγωγής, διανομής, marketing καθώς και χρηματοδότησης. Έχει οργανικό ρόλο στην ανάπτυξη του strategic business plan και στην επικοινωνία του πλάνου σε όλους τους εργαζομένους. Nυν CEO.

 

Derek-Gannon-001Derek Gannon, Guardian New & Media (GNM): επιβλέπει όλες τις υποστηρικτικές λειτουργίες στην επιχείρηση συμπεριλαμβανομένου του ΙΤ, facilities management, HR, εκπαίδευση και ανάπτυξη προσωπικού.

 

kim-dixonKim Dixon, Fedex: Υπεύθυνη για όλα τα επίγεια operations της Fedex στις Η.Π.Α οι οποίες περιλαμβάνουν παραπάνω από 500 εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα οι οποίες παραδίδουν πάνω από 2.6 εκατομμύρια δέματα ημερησίως.

 

H διοίκηση της αλυσίδας εφοδιασμού, της εξυπηρέτησης και της υποστήριξης των πελατών είναι μερικές από τις ευθύνες του COO, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές σε εταιρείες που στηρίζονται στη καινοτομία όπως ή Apple (όπως μπορείτε να δείτε από το βιογραφικό του Tim Cook του νέου CEO της). Οι ευκαιρίες για επιτυχημένες καριέρες στο Supply Management και τα Operations είναι περισσότερες στη τρέχουσα συγκυρία σε σχέση με άλλες λειτουργίες λόγω του ότι εστιάζονται στην μείωση του κόστους με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας. Τα καθήκοντα είναι συναρπαστικά και καλούν τους managers για άμεση λύση ουσιαστικών προβλημάτων με την χρήση των τελευταίων τεχνολογιών. Ανεξάρτητα που θα καταλήξετε επαγγελματικά, η γνώση σας στα Operations και στο Supply management θα είναι μεγάλο προσόν.

 

Καριέρες στο Supply Chain Management:

 

Ας συγκρίνουμε τις εισαγωγικές θέσεις εργασίας στα Operations και το Supply Management με τις αντίστοιχες άλλων όπως του Marketing και του Finance. Η πλειονότητα των Marketing entry level jobs εστιάζεται ουσιαστικά στην πώληση των προϊόντων ή με κάποιο τρόπο στην διαχείριση των πωλήσεων των προϊόντων και ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος των εργαζομένων εξαρτάται από το ποσοστό των πωλήσεων που επιτυγχάνουν. Οι αντίστοιχες εισαγωγικές θέσεις στο Finance συνήθως έχουν καθήκοντα όπως η ανάλυση χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο έλεγχος τους για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας, η παροχή πληροφοριών για την κοστολόγηση κτλ.

 

Σε αντίθεση, οι Operations και οι Supply Managers εμπλέκονται άμεσα με την παραγωγή και την διάθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών, πασχίζουν να βελτιστοποιήσουν τα σχετικά processes και συνεργάζονται στενά με στελέχη του Marketing και του Finance. Σε αντίθεση με τα στελέχη του Marketing και των Πωλήσεων όμως είναι στην πλευρά του Eφοδιασμού και πασχίζουν να διαχειριστούν τις δαπάνες σε υλικά και υπηρεσίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χρησιμοποιούν τα δεδομένα που παράγουν τα στελέχη του Finance για την ανάλυση των processes με σκοπό την βελτίωση αυτών.

 

Typical Sυpply Chain Management and Operations Staffing and Managerial Jobs:

 

Ακολουθούν συνηθισμενες θέσεις διαφόρων επιπέδων (διοικητικές αλλά και διεκπεραίωσης) στα Operations και στο Supply Chain Management:

 

Supply Manager: Υπεύθυνος για την βελτιστοποίηση και την ομαλή ροή όλων των processes εφοδιασμού υλικών, προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την χρήση τους στις παραγωγικές διαδικασίες των προϊόντων και των υπηρεσιών της επιχείρησης (μεταποιητικές και παροχής υπηρεσιών) ή με σκοπό την μεταπώληση (για εμπορικές).

 

Purchasing Administrator: Διαχειρίζεται τις καθημερινές πτυχές των αγορών όπως ο έλεγχος τιμολογήσεων και το follow-up.

 

Branch Manager (Τράπεζα): Επιβλέπει όλες τις πτυχές των χρηματoοικονομικών συναλλαγών σε ένα υποκατάστημα.

 

Facilities Manager: Διασφαλίζει ότι ο σχεδιασμός, διαρρύθμιση, επίπλωση και γενικός εξοπλισμός των εγκαταστάσεων είναι τέτοια ώστε οι εγκαταστάσεις να λειτουργούν στην μεγίστη αποδοτικότητα.

 

Department Store Manager: Επιβλέπει όλες τις πτυχές της στελέχωσης και εξυπηρέτησης των πελατών σε ένα κατάστημα.

 

Hospital Administrator: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου όλες τις πτυχές της στελέχωσης, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και των χρηματοοικονομικών μιας νοσοκομειακής μονάδας.

 

Call Center Manager: Επιβλέπει το προσωπικό και τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πελατών σε ένα call center.

 

Supply Chain Manager: Συντονίζει την ροή των υλικών στις παραγωγικές διαδικασίες και την αποστολή των τελικών προϊόντων στους πελάτες της εταιρείας.

 

Plant Manager: Επιβλέπει το εργατικό προσωπικό και τους φυσικούς πόρους (αποθέματα, εξοπλισμό και ΙΤ) τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή των προϊόντων του οργανισμού.

 

Quality Control Manager: Εφαρμόζει τεχνικές στατιστικού ποιοτικού ελέγχου όπως δειγματοληψία παραλαβής και γραφημάτων ελέγχου στα προϊόντα της εταιρείας.

 

Lean Improvement Manager: Εκπαιδεύει τα μέλη του οργανισμού σε μεθόδους lean production και συνεχούς βελτίωσης.

 

Production Control Analyst: Σχεδιάζει και προγραμματίζει την παραγωγή σε καθημερινή βάση.

 

Project Manager: Προγραμματίζει και συντονίζει τις δραστηριότητες του προσωπικού όπως η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η χρήση νέων τεχνολογιών, και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

 

Business Process Improvement Analyst: Εφαρμόζει τα εργαλεία lean production για την μείωση των cycle time και την εξάλειψη της σπατάλης σε μια διεργασία.

 

Πιστοποίηση Προσόντων στο Supply Management

 

Στην Eλλάδα, υπάρχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Προμηθειών Certificate in Supply Management το οποίο είναι accredited απο το International Federation of Purchasing & Supply Management. Οι Certified Supply Managers ξεπερνουν τους 500 και κατέχουν σημαντικές θέσεις στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.

 

Source: Operations & Supply Management 12th Edition

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

There are no up-coming events